miercuri, 25 noiembrie 2015

Bihu

        Dansul Bihu este un dans popular din statul indian Assam ce tine de festivalul Bihu. Acest dans vesel este efectuat de catre barbati si femei in special de tineri dar mentine diferite roluri de gen si se caracterizeaza prin pasi de dans vioi si miscarea rapida a mainilor, iar dansatoriii poarta haine traditionale viu colorate.
        In general, femeile se aseaza in linie sau un cerc. Barbatii si muzicienii intra in zona de dans si se aseaza in primul rand, fiecare isi mentine locul si danseaza sincronizat. In cazul in care dansatoarele intra mai tarziu, dansatorii parasesc locul lor si se amesteca cu dansatoarele. Dansul este, de obicei caracterizat de pozitii definite; miscarile de solduri, brate, incheieturi; Twirls, squats si curbe, dar nu salturi. Miscari fetelor si ale baietilor sunt foarte similare, cu diferente minore, dar subtile.
          Dansul se realizeaza in acompaniament cu muzica traditionala Bihu. Cei mai importanti muzicieni sunt tobosarii (dhulia), care joaca un anumit twin cu un tambur, cu un bat si un palmier. Exista, mai multi tobosari intr-un spectacol si se joaca diferite ritmuri si compozitii pe diferite sectiuni. Aceste compozitii ritmice, numite SEUS, sunt codificate in mod traditional. Inainte de a intra in zona de dans, tobosarii joace un ritm vioi scurt, apoi intra in zona de dans in linie.
               Alte instrumente care insotesc acest dans sunt:
- Taal, un amestec intre gogona, trestie si bambus 
- Toka, o limba de clopot din bambus
- Xutuli, un fluier din lut. 
             Flautele din bambus sunt, de asemenea, de multe ori folosite. Subiectule versurilor variaza de la: anul Nou pentru a descrie viata de zi cu zi a unui fermier, de la referintele istorice ale invaziilor in assam la comentariii socio-politice contemporane intr-un mod satiric. Desi dansul este efectuat si de femei si de barbati, dansul Bihu are mai multe etape: - cu mana libera, rasucire, cu Pepa ritm suflare, cu Kahi (disc), cu Jaapi (palarii) etc. Spectacolul in sine este lung, este animat de schimbari rapide in ritm, starea de spirit, miscari, ritm si improvizatie.
         Dansul are mai multe forme, printre diferitele grupuri de Nord-Est ale Indiei, de exemplu, "Dans Deori Bihu", "Dance Mising Bihu" etc. Cu toate acestea, obiectivul de baza al dansului ramane aceeasi: sa-si exprime dorinta de a simti durerea si fericirea ..
          La mijlocul lunii aprilie, impreuna cu debutul primaverii, cade noul an in calendarul local, cu luna Bohag. In zilele noastre, in aceasta perioada, exista concursuri Bihu peste tot in assam. Aceste concursuri atrag vizitatori si localnici deopotriva in multimi uriase. In afara de dansul Bihu, exista concursuri organizate pentru a selecta Bihu Kunwori (Bihu Princess) si diverse talente de canto.
          Desi originile dansului Bihu este necunoscut, prima aprobare a fost atunci cand regele Rudra Singha a invitat dansatoriii Bihu pentru a efectua dansul pentru Ranghar undeva in jurul anului 1694, cu ocazia festivalului Rongali Bihu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu