marți, 17 noiembrie 2015

Sattriya

          Sattriya sau Sattriya Nritya, este unul dintre cele opt traditii clasice de dansul indian. Recunoscut in anul 2000 ca un dans clasic de Sangeet Natak Akademi, Sattriya este cel mai recent aparut in aceasta lista, deoarece a ramas o traditie vie de la crearea sa de catre poetul medieval Srimanta Sankardev in secolul 15 din Assam.
          Sattriya a fost extins in continuare pentru spectacole de Ankia NAAT, care s-au efectuat, de obicei, in sattras (manastirile) asociate cu dharma Ekasarana. Ca traditie s-a dezvoltat si a crescut in sattras, dansul a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Sattriya Nritya, un nume in primul rand inventat de Maheswar Neog. 

          Dansului Sattriya Nritya se bazeaza pe povesti mitologice. Acest lucru a fost un mod artistic de a prezenta invataturile mitologice oamenilor intr-un mod accesibil, imediat, si placut. In mod tradițional, Sattriya a fost efectuat numai de catre bhokots (calugari de sex masculin), in manastiri ca o parte a ritualurilor de zi cu zi sau pentru a marca festivaluri speciale. Astazi insa, Sattriya este pus in scena atat de barbati cat de de femei, care nu sunt membri ai sattras, pe teme nu doar mitologic.
          Sattriya Nritya este insotit de compozitii muzicale numite borgeets (compuse de Sankardeva si Shree Shree madhavdev, printre altele). Instrumentele care insotesc un spectacol traditional sunt khols (tobe), taals (chimvale) si flaut. Alte instrumente, cum ar fi vioara si orga au fost adaugiri recente.
          Costumele sunt de obicei realizate din matase produsa in Assam, care este derivat din planta de dud si tesute cu motive locale complicate. Exista doua tipuri de costume: costumului masculin cuprinde dhoti si chadar, iar costumul feminin cuprinde ghuri si chadar. Panza din talie, care este cunoscut sub numele de kanchi sau kingkini este purtata atat de dansatori sex barbati cat si de femei. Ornamentele, de asemenea, se bazeaza pe un design traditional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu