joi, 3 decembrie 2015

Chholiya

          Chholiya este o forma de dans practicat in regiunea Kumaun din Uttarakhand. Acesta era de fapt un dans care insoteste o procesiune de casatorie, dar acum este efectuat de mai multe ori fiind considerat de bun augur. 
         Acest dans are o istorie de mai mult de o mie de ani si este inradacinat in traditiile poporului Kumauni.
      Acest dans mai este numit si dansul sabiilor deoarece in procesiune de nunta mirele este cunoscut sub numele de Kunwar sau Raja in Kumaun. El se plimba calare pe un cal in mijlocul multimii care danseaza si canta si poarta o sabie (Khukri) in centura cu care efectuiaza diferite ritualuri.
       In afara de originile si traditiile oamenilor din Kumaun, are de asemenea si o semnificatie religioasa. Aceasta forma de arta este realizata in principal de comunitatea Rajput. Chholiya se efectueaza in timpul casatoriilor si este considerat a fi de bun augur, deoarece ofera o protectie impotriva spiritelor rele si ale demonilor, care vizeaza fericirea. Se spune ca demonii au urmat o procesiune de nunta sau Baryat pentru a vraji cuplul casatorit si Chholiya ar putea preveni acest lucru.
     Turi, nagphani si ransing, apartinand familiei de instrumente de alama sunt instrumente traditionale ale diviziei Kumaon, au fost folosite in lupte pentru a creste moralul trupelor, sunt utilizate astazi in acest stil de dans.
          Imbracamintea este traditionala formata din churidar alb payajama, taanka pe cap, Chola lunga, o curea cruce, o curea in jurul taliei, Pattis pe picioare, cu cercei in urechi sunt si fata acoperita cu o pasta din lemn de santal si cu Vermillion rosu ca si cum ar fi gata de lupta, echipati cu sabii si scuturi tulwar din alama, transporta steagul rosu triunghiular, nisaan, bannere, fluturand sabia, cu expresii de foc pe feta dau impresia de razboinici care merg la lupta.
          Există 22 de oameni intr-o echipa de dansatori Chholiya: 8 dintre ei sunt dansatori cu sabia, iar restul de 14 sunt muzicieni.
          Exista mai multe forme ale dansului Chholiya:
- Bisu Nritya 
- Saraanv (lupte simulate) 
- Rann Nritya (dans de război) 
- Sarankar 
- Veerangana 
- Chholiya Baja 
- Shauka Shaili 
- Paitan Baja




       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu