miercuri, 25 noiembrie 2015

Karakattam

          Karakattam (dansul vasului pe cap) este un dans popular vechi de Tamil Nadu efectuat in cinstea Zeite ploii Mariamman. In mod traditional, acest dans este clasificat in doua tipuri: Aatta Karakam este dansat cu vase decorate pe cap si simbolizeaza bucurie si fericire. Acesta se face in principal pentru a distra publicul si Sakthi Karakam care se efectueaza numai in temple ca o jertfa spirituala.
          Anterior a fost efectuat numai cu acompaniament de melam naiyandi, dar acum include si cantece. In Karakattam, etapele complicate si miscarile corpului / bratelor decide abilitatea de a interpreta. Acest dans poate fi realizat individual sau in perechi, de ambele sexe. Unele dintre miscarile care sunt utilizate pe scena sunt similare cu actele de circ.

          Astazi, vasele s-au transformat de la oale de lut la articole de bronz si otel inoxidabil. Vasele sunt decorate in multe feluri cu ajutorul aranjamente florale atractive, acoperit de un “papagal de hartie in miscare”. Papagalul se roteste in timpul miscarilor dansatorilor. Cand oamenii efectuiaza acest dans, echilibreaza vasele punand in ele orez nefiert, inconjurat de un cadru inalt de bambus conic decorat cu flori colorate. Tobele si tevile lungi formeaza instrumentele muzicale care adauga vigoare dansului.
          Cele mai multi artisti sunt din regiunile: Thanjavur, Pudukkottai, Ramanathapuram, Madurai, Tirunelveli, Pattukkottai, Salem si Tamil Nadu. Karakattam este, de asemenea, foarte popular in Tamil Singapore, Malaezia si Sri Lanka.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu