joi, 19 noiembrie 2015

Bharata Natyam

        Bharata Natyam este o forma de dans clasic indian, care are originea in templele din Tamil Nadu.Bharata Natyam este cunoscut pentru har, eleganta, puritate, sensibilitate si expresie. Zeul  Shiva in forma sa Nataraja este considerat Dumnezeul acestui dans. Astazi, acesta este unul dintre cele mai populare stiluri de dans si este practicat de dansatori, barbati si femei din intreaga lume, desi este mai frecvent dansat de catre femei. 
         Numele Bharata Natyam este relativ recenta, numele original al dansului Bharata Natyam a fost Sadir, Chinnamelan si cel mai frecvent Dasi Attam. Un posibil nume este de la Bharata Muni, care a scris Natya Shastra. Cuvantul Bharatnatyam este combinatia mai multor cuvinte: "Bhavam" insemnand expresie, "ragam", adica muzica, "talam", adica ritm si natyam adica dans.
        Multe dintre sculpturile antice din temple hinduse se bazeaza pe Bharata Natyam. Apsaras, care sunt descrise in multe scripturi ca versiunea cereasca a dansului, este cunoscut pe pamant ca Bharata Natyam.


          Bharata Natyam are trei elemente distincte de acesta: Nritta (miscari de dans ritmice),,, Natya (MIME, sau dans cu un aspect dramatic ), si Nritya (combinatie de Nritta si Natya). "Natya" portretizeaza un personaj si "Nritya" poate fi vazut ca un tip de poveste spuna, folosind o multime de gesturi si emotii.
        Bharata Natyam este considerat a fi un dans de foc - manifestarea mistica a elementului metafizic de foc in corpul uman. Aceasta este una dintre cele cinci stiluri principale (una pentru fiecare element) care includ Odissi (element de apa), Kuchipudi (element de pamant), Mohiniattam (element de aer) si Kathakali (element de cer sau eter). Miscarile unei dansatoare autentice de  Bharata Natyam seamana cu miscarile efectuate de e flacara in adierea vantului. 
          Bharata Natyam este un dans solo, cu doua aspecte: lasya, liniile feminine gratioase si miscari, si tandava Ananda Thandavam (Tamil) (dansul lui Shiva), aspect masculin.
          In cele mai multe spectacole solo, Bharata Natyam implica multe personaje, care sunt descrise de dansatori. Dansatoarea va avea de interpretat numeroase personaje si schimba rolurile prin miscari rapizi in cerc si creeaza o linie de poveste. Personajele vor fi intelese prin intermediul cantecului si ale expresiilor, sau "Abhinaya."
          Bharata Natyam este manifestarea ideii vechi de celebrarea a universului etern. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu