miercuri, 18 noiembrie 2015

Ghoomar

          Ghoomar este un dans popular traditional din Rajasthan, India si Asia de Sud. Ghoomar a fost dezvoltat de tribul Bhil si a fost apoi adoptat de catre alte comunitati Rajasthani. Numele acestui dans popular vine de la "ghoomna", care afiseaza culorile spectaculoase ale "Raului Karnali".Acesta este efectuat de femei imbracate cu fuste lungi si foarte colorate, si sunt insotite de barbati ai alte femei care canta impreuna. Dansul Ghoomar este format din grupuri de femei care se deplaseaza intr-un mod circular si in rotire, avand fetele acoperite de voaluri. Ei folosesc pasi masurati si diverse inclinatii gratioase ale corpului, bat palmele la anumite cadente in timp ce canta melodii lilting. In cea mai mare parte Zeita Saraswati este venerata in timpul acestui dans. Acest dans se face de obicei intr-un cerc.

          Ghoomar mai este numit uneori si Jhumar, poate fi realizat cu bucurie de femeile din orice categorie de varsta, deoarece are miscari simple leganate. Nu exista limita de timp pentru acest dans popular, el poate fi efectuat ore in sir sau chiat toata noaptea.
           Acum Ghoomar se danseaza la zile festive in familiile din clasa de mijloc in zonele Udaipur, Jodhpur si Kota-Bundi. In Udaipur, se aseamana cu Garva si este foarte muzical. In Jodhpur, miscarea membrelor sunt sacadate. In Kota-Bundi este foarte plin de viata si impresionant. Tonul de cantec care insoteste acest dans este melodios si usor de retinut.
        Dansul Ghoomar se efectueaza cu ocazia zilelor festive si e considerat ca fiind unul dintre ritualurile traditionale cu ocazia casatoriei. O mireasa trebuie sa danseze Ghoomar dupa ce a ajuns in casa sotului sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu