joi, 19 noiembrie 2015

Garba

          Garb este o forma de dans care isi are originea in statul Gujarat din India. Numele este derivat din termenul sanscrit Garbha ("uter") care reprezinta notiunea de sarcina - viata si profunda ("lampa mica"). Multe dansuri traditionale sunt realizate in jurul unei lampi de lut cu o lumanare in interior. Acest felinar reprezinta viata; in special fatul in uter. Dansatorii o venereaza astfel pe Zeita Durga, forma feminina a divinitatii. In mod traditional, se efectueaza in timpul celor 9 nopti ale festivalului hindus Navaratri (Nava = 9, Ratri = nopti). Este celebrat atat de femei cat si de barbati

          Dansatori se invart in cercuri reprezentand  ciclul vietii, de la nastere, pana la moarte si din nou la renasterea. Singurul lucru care ramane acelasi este Zeita, ca un simbol nemiscat in mijlocul tuturor aceastor miscari fara sfarsit si infinite. 
         Garbha Aprofundat are o alta interpretare simbolica. Nava in sine este un simbol al corpului, in care Divinitatea (sub forma de Zeita) locuieste. Garba este dansat in jurul valorii, de acest simbol pentru a onora faptul ca toti oamenii au energia divina in corp. Garba este acum apreciat in intreaga lume. 
         Garba modern este puternic influentat de Dandiya Raas, un dans traditional realizat de barbati. Fuziunea acestor doua dansuri a format un dans de mare energie.
        Atat barbatii cat si femeile purtau de obicei, costume colorate in timp ce efectueaza Garba si Dandiya. Fetele si femeile poarta Choli Chaniya, o rochie cu trei piese cu o Choli, care este o bluza colorata, fusta si dupatta, care este, de obicei purtat in traditional in mod Gujarati. Chaniya Cholis sunt decorate cu margele, scoici, oglinzi, stele. In mod traditional, femeile se impodobesc cu jhumkas (cercei mari), coliere, Bindi, bajubandh, chudas, kangans, kamarbandh, Payal, si mojiris. Baietiii si barbatiii poarta pijamale kafni cu un ghagra - o Kurta scurta - deasupra genunchilor si pagadi pe cap cu dupatta bandhini, Kada, si mojiris. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu