marți, 17 noiembrie 2015

Odissi

       Odissi este unul dintre cele mai renumite dansuri indiene clasice din statul Orissa. Istoria dansului Odissi dateaza de aproape doua mii de ani. Odissi este o forma extrem de inspirata, pasionala si senzuala a dansului. La fel ca cele mai multe dintre dansurile clasice indiene din India, Odissi a avut originea in traditia Devadasi. Statul Orissa are o istorie culturala mare. Conducatorii din aceasta regiune au construit temple magnifice, care au devenit centre de arta si cultura. 

      In forma sa actuala Odissi este bine stabilit si codificat dans clasic din India. Odissi este considerat un dans de dragoste, bucurie si pasiune intensa, pura, divina si umana. Peste o perioada de timp  Odissi s-a impartit in trei forme de dans: Mahari, Nartaki, si Gotipau. Sistemul Mahari are radăcinile in traditia Devadasi. Forma de dans de Odissi care sa dezvoltat in instantele regale este numita Nartaki. In traditia Gotipau de Odissi se adopta roluri feminine.
        Inainte de secolul 17 dansul Odissi a avut loc de mare stima datoritasprijinului conducatorilor locali si a nobililor. Cu toate acestea, scenariul sa schimbat după a 17-lea. Fetele care dansau acest acest tip de dans erau privite rau si de aici pozitia sociala a dansatorilor a inceput sa scada. 
        Odata cu castagarea independentei, India a facut mari eforturi pentru a revigora dansurile clasice indiene. Un numar de oameni si experti au luat initiative pentru reconstructia si popularizarea dansului Odissi.
     Una dintre caracteristicile cele mai distinctive de dans Odissi este Tribhangi. Notiunea de Tribhang imparte corpul in trei parti, cap, bust si trunchi. Posturile se ocupa cu aceste trei elemente sunt numite Tribhangi. Mudra este, de asemenea, o componenta importanta a dansului Odissi. Termenul Mudra inseamna "stampila". Temele dansului  Odissi sunt aproape de natura religioasa si cea mai mare parte se invarte in jurul Zeului Krishna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu