miercuri, 18 noiembrie 2015

Kuchipudi

          Kuchipudi este un dans originar indian clasic, dar popular peste tot in India de Sud. Potrivit legendei, un orfan pe nume Siddhendra Yogi a fondat Kuchipudi traditia dans-teatru.
       Performanta incepe de obicei cu fiecare etapa a ritualurilor, fiecare dintre personaje vine pe scena cu o dharavu (o compozitie mica de cantec acompaniat de dans) ce reprezinta identitatea si starea de spirit a personajului. Drama incepe atunci. Dansul este insotit de cantec, de obicei muzica Carnatic. Cantecul este acompaniat de mridangam, vioara, flaut si tambura. Ornamente purtate de artistii sunt, in general, realizate dintr-un lemn usor numit Boorugu.
          Stilurile de dans se bazeaza pe tratatele standard, Abhinaya Darpana si Bharatarnava de Nandikeshwara, care este subimpartita in Nattuva Mala Mala si Natya. Nattuva Mala este de doua tipuri - dansul Puja efectuat in Balipitha in templu si dansul Kalika realizat intr-un Kalyana Mandapam. Natya Mala este de trei feluri: dans ritual pentru Zei, dansul Kalika pentru intelectuali si Bhagavatam este un dans comun. 

          Piesele din Kuchipudi sunt mimatul cu expresii ademenitoare, rapide si emotii trecatoare. In Tarangam uneori se danseaza cu un vas plin cu apa pe cap si cu farfurii de alama. Cantecul care insoteste acest numar are un text care povesteste viata si evenimentele Zeului Krishna.
          Dansatorul uneori alege sa adopte rolul de Satyabhama, regina mandra si sigura de sine a Zeului Krishna, pentru a pune in scena acest dans. Ea trece prin diferite etape ale iubirii. Atunci cand, in separarea de Krishna, ea isi aminteste zilele fericite, care in cele din urma sunt reunite.
          Kuchipudi este la fel de vechi ca și Natya Astra, in care se mentioneaza o forma de teatru si dans. Un verset invocator indica, faptul ca patru forme de dans au fost predominante atunci, din care "Dakshintya" este aparent cea mai veche versiune a Kuchipudi. 
          De-a lungul secolelor performantele au fost dedicate inchinarii lui Vishnu, formularul a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Bhagavata Mela Natakam. Acesta a fost in timpul lui Yogi Siddhendra, care a ajuns ss fie cunoscut sub numele de Kuchipudi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu