marți, 17 noiembrie 2015

Kathak

          Kathak este unul dintre cele mai importante dansurile clasice ale Indiei. Kathak este declarat a fi derivat din cuvantul Katha, care inseamna "arta de a spune o poveste." Forma de dans Kathak isi are originea din nordul Indiei si a fost foarte asemanatoare cu forma de dans Bharatnatyam. In India antica, au fost Kathakars sau barzii care recita povesti religioase si mitologice acompaniat de muzica, MIME si dans.
          Sub influenta Persica si traditiile musulmane, dansul Kathak  isi asuma forme de divertisment curtenesc. Sub patronajul conducatorilor medievali si Nawabs dansul si curtezanele au aparut pentru a distra palatele si instantele de judecata. Astfel, cu trecerea timpului Kathak a mers pe schimbarea formei si caracterul sau. Această schimbare a fost, de asemenea, vazuta si in hainele purtate in timpul dansului Kathak.

          In timpul secolului XIX dansul Kathak s-a bucurat de o renastere si a castigat importanta in randul regii si zamindars (feudali) nu numai ca o formă de divertisment, ci si ca o forma de arta clasica. Incet si, treptat, au aparut Gharanas sau scoli de dans Kathak care subliniaza expresie dramatica si senzuala si s-a dezvoltat intr-un stil distinct numit Lucknow Gharana. 
          Dansurile Kathak sunt efectuate cu clopote la glezna purtate de dansatori care sunt controlate cu foarte mare pricepere. Dansul Kathak poate fi realizat de catre bărbati si femei. Un dansator Kathak nu este necesar sa respecte toate etapele dansului. El sau ea poate schimba ordinea de masuri, si etape ale dansului astfel incat sa poata intoarce ritmul dasului in favoare sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu