duminică, 15 noiembrie 2015

Bagurumba

          Bagurumba este un dans popular din Assam. Dansul este, de obicei, efectuat primavara in cadrul festivalului Bwishagu Bodos sau in Bishuba Sankranti la mijlocul lunii aprilie. Dansul este efectuat imediat dupa insamantarea pamantului. Bagurumba mai este numit si "dansul fluture" tinand cont de miscarile efectuate. La sfarsitul dansului tinerii iau binecuvantarea de la varstnicii lor.
          Este un dans gratios si captivant, plin de ritm si vivacitate, dansatori se inclina si uneori, da impresia de fluturi falfaind. Aceasta este in principal un dans de formare efectuat cu pasi inceti si mainile intinse. Acesta este de fapt un dans pentru femeie. Un grup de fete imbracate in rochii traditionale dintre cele mai colorate, cum ar fi dokhna, jwmgra
efectuiaza, de obicei, acest dans este acompaniat de instrumente muzicale traditionale ca serja, sifung (flaut), tharkha (o bucata de bambus), Kham/Madal un tambur lung din lemn si piele de capra. Dansatorii danseaza rostind "bagurumba fan bagurumba"
          Festivalul se incheie cu o rugaciune. Acest dans predomina in Bodo Udalguri, Kokrajhar, Baksa, Chirang, Bongaigaon, Nalbari, Darrang și cartiere Sonitpur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu