miercuri, 11 noiembrie 2015

Andhra Natyam

          Andhra Natyam este o forma traditionala de dans care dateaza de 2000 de ani, a fost pierdut in Mughal, si a fost reanviat in secolul al 20-lea. Acesta a fost efectuat pentru prima data de "Devadasis" intr-un tempu ca o forma de inchinare. Toate tipurile de dans efectuate erau percepute ca unul singur, dar mai tarziu aceste dansuri au fost clasificate diferit.
          Andhra Natyam, a fost initial cunoscut sub diferite denumiri - Daasi Aatam, Kacheri Aatam, Kelika, Carnatakam, Chinna melam, Nattuva melam, etc . Mai tarziu Anna Bathula Bule Venkata Ratnamma si asa numita doamna a dansului  ("Devagnikas"), au decis ca toate aceste forme de dans trebuie sa aiba un nume comun pentru regiunea din care face parte si asa s-a ajuns la numele Andhra Natyam.
          Dr. Nataraja Ramakrishna este considerat ca fiind tatal acestui dans de tip ritual efectuat in temple deoarece l-a recuperat atunci cand dansul era pe cale de disparitie. Tot el a recuperat si dansul Perini care se afla si acesta pe cale de disparitie.
          Andhra Natyam este similar ca stil cu Bharatanatyam, care au fost efectuate in toate templele Shaiva și Vaishnava. Aceste doua forme de dans s-au bazat pe Nandikesa  "Abhinava Darpana" si Bharata "Natya Shastra".
          Andhra Natyam este efectuat de femei -Lasya-caracterizate prin jocul bogat. Instrumentele muzicale care insotesc dansul includ mridangam, manjira, Veena, vioara, Venu, tanpura, surpeti și kanjira. [1], dar mai nou este considerat dans razboinic efectuat si de barbati -Perini-, este caracterizat prin pasi rapizi pentru a invoca pe Zeul Shiva.
          Acesta este derivat din diferite forme de dans si are similitudini puternice cu Kuchipudi si Bharatanatyam, inclusiv stiluri de dans, Dasiattam, Kacherittam si Chinnamelam.
          In temple dansul este efecuat de femei sub numele de Kalavantulu in Telugu, iar spectacolele publice in aer liber sunt cunoscute sub numele de Kalopam.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu