sâmbătă, 5 decembrie 2015

Mohiniattam

  Mohiniyattam este o forma de dans clasic din Kerala, India. Avand originea din secolul al 16-lea este una dintre cele opt forme de dans clasic indian recunoscute de Sangeet Natak Akademi. Acesta este considerat o forma foarte gratioasa de dans menit sa fie efectuat ca recitaluri solo cu femei.
  Termenul Mohiniyattam vine de la cuvintele "Mohini" adica o femeie care incanta privirea si "aattam", adica miscari gratioase si senzuale ale corpului . Cuvantul "Mohiniyattam" inseamna literal "dans al Seducatoarei sau dansul seductiei". Exista doua argumente cu privire la etimologia acestui dans. Unul fiind linia istorica, iar cealalta fiind linia mitologica. Potrivit liniei istorice se spune ca este similar cu cele mai multe dintre formele de dans clasic din India, aceasta forma de dans prea a fost practicat in unele temple din India si mai tarziu a fost facut public, trecand prin numeroase etape de schimbari. Apoi linia mitica este explicata cu doua povesti Zeul Vishnu deghizat in Mohini. 
     In prima poveste apare ca Mohini pentru a atrage Asurilor (demonii), departe de Amrita (nectar de nemurire).
   In a doua poveste Vishnu apare ca Mohini pentru a-l salvape pe Lordul Shiva de demonul Bhasmasura. 
     Numele Mohiniyattam a fost inventat dupa Zeul Vishnu.
    Tema principala a dansului este dragoste si devotament fata de Dumnezeu, de obicei, Vishnu sau Krishna fiind eroii. Are, de asemenea, elemente de Koothu si Kottiyattom. Mohiniyattam este un dans drama.
   Dansul presupune leaganat de solduri si miscari blande ale corpului. Exista aproximativ 40 de miscari de baza ale dansului, cunoscute sub numele de atavukal.
   Costumul include sari alb brodat cu brocart auriu stralucitor (cunoscut sub numele de kasavu) la margini. Dansul urmeaza textul clasic de Hastha Lakshanadeepika, care descrie elaborat de mudre (expresii gestuale ale palmei, mainii si degetelor).
   Muzica de Mohiniyattam implica variatii in structura ritmica cunoscute sub numele de chollu. Versurile sunt Manipravalam, un amestec de sanscrita si malayalam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu