vineri, 4 decembrie 2015

Jhumar

     Jhumar sau Jhoomar este o forma plina de viata si de muzica a dansului, care isi are originea in regiunea Punjab din Pakistan, in special in Balochistan (Pakistan) si zonele Sandalbar. Este o forma mai lenta dar mai ritmica de Bhangra. Jhumar vine de la Jhum - ceea ce inseamna leganare.
     Jhumar este un dans popular efectuat in timpul sezonului de recoltare in Punjab. Este o demonstratie vie a fericirii oamenilor. Dansul este realizat in mare parte de catre tribul Sikh.
     Este un dans de mers gratios, specific Jhumarului. Jhummar poate fi efectuat oricand mai ales in timpul Melas, la nunti si alte sarbatori importante. Efectuate aproape in totalitate de barbati, este o priveliste comuna pentru a vedea trei generatii - tatal, fiul si nepotul - dansand impreuna. Exista trei tipuri principale de Jhummar, fiecare dintre acestea avand o stare de spirit diferita si de aceea este potrivit pentru diferite ocazii.     Costumele sunt aceeasi ca si la dansul Bhangra. Dansatorii, danseaza in jurul unui singur baterist care sta in centru. Miscarea bratelor sunt libere. Picioarele dansatorilor sunt mutate inainte si inapoi, la unison, in timp ce rotirea este spre stanga si spre dreapta in jurul bateristului, uneori dansatorii pun mana stanga jos sau pe soldul stang. Din cand in cand un solist se va muta spre centrul cercului, doi sau trei dansatori vor intra si ei in centru si vor imita plantarea semintelor, apoi cu bratul stang il trec peste cap. Urmatoarea mutare mimeaze batutul cerealelor.
     Acest dans este efectuat in noptile cu luna. Astazi este dansat in mare parte de acrobati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu