sâmbătă, 5 decembrie 2015

Dandiya

     Dandiya Raas este o forma traditionala de dansuri populare din Gujarat, India, si este asociat cu scene de Holi. Impreuna cu Garba, este dansul prezentat in serile festivalului Navratri din vestul Indiei. 
    Cuvantul "Raas" vine de la cuvantul sanscrit "Rasa". Originile Raas pot fi urmarite inca din cele mai vechi timpuri. Lordul Krishna efectua Rasa Lila "Lila inseamna dans, " Laika "se refera, de asemenea, la lucruri pe care Dumnezeu le face sa intelegem pe deplin.
    Exista mai multe forme de Raas, dar "Dandiya Raas", efectuat de Navaratri in Gujarat este cea mai populară forma. Alte forme de Raas includ Dang Lila din Rajasthan, "Rasa lila" din India de Nord. RAAS Lila si Dandiya Raas sunt similare. Unii chiar considera "Garba" ca o forma de Raas, si anume "Raas Garba".

    In Dandiya barbatii si femeile danseaza in doua cercuri, cu bete in maini.
   Dansul Garba a fost efectuat intotdeauna in onoarea Zeitei Durga, aceasta forma de dans este, de fapt punerea in scena a unei lupte intre Zeita si Mahishasura, puternicul demon-rege. In timpul dansului, dansatori danseaza energetic si misca picioarele si bratele intr-o maniera complicata.Dhol este folosit la fel de bine ca si instrument de percutie complementar, cum ar fi dholak, tabla, bongos si altele.
   Betele (dandiyas) prezente in dans reprezinta sabiile Zeitei Durga. Femeile purta rochii traditionale, cum ar fi Choli colorate si brodate, ghagra si dupattas Bandhani (tinuta traditionala) si bijuterii grele. Barbatii poarta turbane speciale si kedias, dar aceasta variază regional.
Miacarile circulare de Dandiya Raas sunt mult mai complexe decat cele de Garba. Astazi, Raas nu este doar o parte importanta a festivalului Navratri din Gujarat, dar se extinde la alte festivaluri legate de recoltare.
  Initial, cele mai multe melodii au fost despre Lordul Krishna, cantece despre dragoste, lauda de razboinici care au luptat, dar sunt inchinate si Zeitei Durga.
  Principala diferenta dintre Garba si Raas este ca Raas este jucat cu Dandiyas (pereche de bete decorate cu multa culoare), in timp ce Garba este format din mai multe miscari ale mainilor si picioarelor.
  Pentru Dandiya, uneori in loc de bastoane, oamenii folosesc, de asemenea, "Swords". Miacarile circulare de Dandiya Raas sunt mult mai complexe decat cele ale dansului Garba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu