joi, 3 decembrie 2015

Manipuri

        Dansul Manipuri este unul dintre cele mai importante forme de dans clasic indian. Provine din Manipur, din nord-estul Indiei, la granita cu Birmania. 
           Dansul Manipuri este pur religioas si scopul sau este o experienta spirituala. Dans se face cunoscut prin festivaluri religioase si activitatile zilnice ale oamenilor din Manipuri. Potrivit legendei, oamenii din Manipur au fost Gandharvas( experti in dans) mentionati in epopeile hinduse, cum ar fi Ramayana si Mahabharata. Nu numai ca este un mediu de cult si bucurie, dar este si indispensabil pentru toate ceremoniile socio-culturale. Din punct de vedere religios si artistic, dansul Manipuri este revendicat ca forma clasica de dans

       Aspectul cel mai de pret al culturii Manipuri este ca, acesta a pastrat dansurul asa cum era cu ritualuri stravechi si dansurile populare. 
        Dansatori Manipuri nu purtau clopotei la glezne pentru a accentua bataile din picioare, in contrast cu alte forme de dans indian. Miscarile corpului, ale picioarelor si expresiile faciale in dansul Manipuri sunt subtile si vizeaza devotament si har.
         Stilul traditional de dans Manipuri contine miscari delicate, lirice si gratioase. Scopul este de a face miscari rotunjite si de a evita orice muchii ascutite sau linii drepte. Aceasta este ceea ce da dansului Manipuri aspectul ondulat si moale. Miscarile picioarelor sunt privite ca parte a unei miscari a intregului corp. Articulatiile, glezna si genunchii sunt utilizate in mod eficient ca amortizoare.
        Acompaniamentului muzical al dansului Manipuri vine de la un instrument de percutie numit Pung, o cantareata, chimvale mici, un instrument cu coarde numit Pena si un flaut. Tobosarii sunt intotdeauna artisti de sex masculin. Acest dans este cunoscut sub numele Pung cholom. Versurile utilizate in Manipuri sunt, de obicei de la poezia clasica Jayadeva, Vidyapati, Chandidas, Govindadas sau Gyandas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu