sâmbătă, 5 decembrie 2015

Giddha

   Giddha este un dans popular a femeilor din Punjab ii exprima distractie si exuberanta in viata. Dansul este derivat din dansuri vechi si este la fel de energic ca Bhangra, in acelasi timp, reuseste sa afiseze gratia feminina si eleganta. Giddha este, in esenta, dansat in cercuri. Fetele formeaza cercuri si unul dintre dansatori sta in centr cu o dholki (tambur).
   Acest dans se traduce prin gesturi si versuri . Dansatorii rostesc versuri numite bolis, care reprezinta poezia populara.
   Nu exista alte instrumente muzicale decat un dholak care ofera ritmul dansului. Giddha este un dans popular foarte viguros si ca alte astfel de dansuri din nordul Indiei este un dans care pune accent pe picioare.
   Cel mai frecvent fetele danseaza cate doua. Un participant canta si cand ultimul dansator ajunge la o linie, ritmul de cantec se mareste si incepe sa danseze impreuna toate. Dansul Gidda este stilistic simplu spontan si creativ. 
   Rochia traditionala in timpul dansului giddha este formata din Choli cu ghagra sau lehnga (camasa pana la glezna) sau Pantaloni-Kamiz, viu colorate. Ornamentele poartate sunt suggi Phul (purtate pe cap), Haar-hamela, (colier de aur) baazu-band si raani-Haar (un colier lung facut din aur masiv).
  Costumele traditionale pentru gidda sunt destul de elegante. Aceasta adauga farmec la harul feminin si este suficient de confortabil pentru a permite femeilor sa efectueze dansul giddha fara probleme. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu