vineri, 4 decembrie 2015

Chhau

     Chhau este un gen de dans tribal indian, care este popular in Statele indiene Odisha, Jharkhand si Bengalul de Vest. Exista trei subgenuri ale dansului, pe baza locurile sale de origine si dezvoltare: Seraikella Chhau, Mayurbhanj Chhau si Purulia Chhau. Acesta este, de asemenea, numit paika nrutya. Cuvantul paika este derivat din cuvantul sanscrit Padatika infanterie si de aceea este considerat dans de lupta. Scopul principal al acestui dans a fost dezvoltarea de emotie fizica si curaj, pentru razboinici. In antichitate era considerat o repetitie de lupta.
    Unii cercetatori moderni sustin ca termenul Chhau este derivat din sanscrita Chaya (umbra, imagine sau masca), dar in conformitate cu Sitakant Mahapatra, este derivat din Chhauni (tabara militara). 
     Dansul Chhau se realizeaza in principal in timpul festivalurilor regionale, in special la Festivalul de primavara din Chaitra, Parva care dureaza treisprezece zile si la care participa intreaga comunitate. Chhau combina in acest dans formele martiale, practici care utilizeaza tehnici de lupta (numite Khel), gaits stilizate de pasari si animale (numit Chalis si topkas) si miscari bazate pe treburile casnice de sat (numite uflis). Dansul este realizat de dansatori de sex masculin din familiile de artisti sau din comunitatile locale si se efectueaza pe timp de noapte intr-un spatiu deschis, numit akhada sau Asar, muzica traditionala si folk. O varietate de tobe insoteasc ansamblul de muzica, inclusiv Dhol (un tambur cilindric), dhumsa (o toba mare) si kharka sau Ciad-Chadi. Temele pentru aceste dansuri sunt legende locale, folclorice si episoade din Ramayana si Mahabharata si alte teme abstracte.
     Dansul Chhau este realizat in principal de catre Munda, Mahato, Kalindi, Pattnaik, Samal, Daroga, Mohanty, Acharya, Bhol, Kar, Dubey, si Comunitatile Sahoo. Acompaniamentul muzical pentru dans este asigurat de persoane din comunitatile cunoscut sub numele de Mukhis, Kalindis, Ghadheis și Dhadas care sunt, de asemenea, implicate in realizarea instrumentelor. Mastile sunt parte integranta in dansul Chhau in Purulia si Seraikella unde mastile sunt efectuate de catre comunitatile de pictori cunoscuti sub numele de Maharanas, Mohapatras si Sutradhars. 
   Este cea mai buna forma de dans cu masca. Pentru protejarea dansului Chhau, Sangeet Natak Akademi a luat masuri specifice, inclusiv subventii pentru institutiile culturale si infiintarea unui Centru National de Dans la Chhau Baripada, Odisha.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu